Mit lehet tenni, ha nem szeret rajzolni a gyerekem?

Fejlesztés

 Ha a Te gyermeked is jobban szeret az udvaron futkározni, fogócskázni, vagy netán legózni, autókkal játszani, ahelyett, hogy leülne az asztal mellé alkotni, akkor elsősorban azt kell megkeresnünk, hogy mi állhat ennek a hátterében. 

Nem élvezi a tevékenységet, netán csalódott, hogy nem tud úgy rajzolni, ahogy szeretne. Előfordulhat, hogy kudarcként éli meg ha a papíron nem az jelenik meg, mint amit Ő elképzelt. A háttérben azonban olyan probléma is fennállhat, amire nem is gondolnánk: Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy mutattunk-e elegendő példát ahhoz, hogy a gyermek ceruzát ragadjon? 

A mai felgyorsult világban, ahol az internet és a technikai eszközök ekkora teret kapnak az életünkben, ott bizony előfordulhat, hogy a gyermek csak azt látja, hogy telefonba pötyögjük be a bevásárló listát, azon készítjük el a mandaláinkat, sőt, akár nekik is töltünk le színezős applikációkat. Akarva akaratlanul azzal szembesül otthon, hogy a papírt és íróeszközöket nem is használjuk. 

A gyermekek mintát másolnak, tehát az lesz számukra a normális, amit otthon is látnak. Ha nem látnak bennünket írni, jegyzetelni, firkálni, miért várnánk el tőlük, hogy ha mi nem, ők ceruzát ragadjanak? Ugye, hogy érdekes kérdés? Tehát, ha a gyermek nem szeret rajzolni, akkor érdemes elsősorban azt megvizsgálni, hogy milyen mintát lát otthon. 

 

Íme pár tipp, hogy hogyan próbáld ösztönözni a gyerekeket!

  • Igyekezz többször ceruzát fogni.
  • Vegyél felnőtt színezőt, így látja, hogy ez egy jó időtöltés.
  • A bevásárló listát ezentúl írd te is papírra.
  • Rakj a ház olyan pontjaira papírlapot, illetve ceruzákat, zsírkrétákat, ahol a legtöbb időt töltitek. (pl: étkezőasztal, nappali)
  • Vegyél jó minőségű ceruzákat, amelyekkel szép intenzív színeket lehet húzni.

A rajzolás egy közös program is lehet a családban!

A legtöbben azért nem szeretnek leülni rajzolni a gyerekkel, mert azt mondják, hogy ők csak pálcika embereket tudnak rajzolni. Ez azonban csak egy kifogás, méghozzá nem is jó kifogás. Rengeteg olyan könyv és internetes oldal létezik, amely segít abban, hogy egyszerű vonalakból hogyan lehet szép rajzokat készíteni. Sőt, a gyermekünknek nem az számít, hogy “anya szépet rajzoljon”, csak az, hogy együtt alkossatok. Ez a tevékenység az érzelemkifejezés egyik fontos eszköze is, így mindenképp fontos, hogy valamilyen szinten ki tudja magát fejezni egy papírlapon is.

Mi a teendő, ha ezeken már mind túl vagyunk? Úgy gondoljuk, hogy jó példát mutatunk, de ennek ellenére sem ragad ceruzát?

  1. Figyeld meg, hogy milyen a gyermeked nagymozgása (járás, futás, ugrás). Ez az alapja annak, hogy a finom mozgások, mint a kézmozdulatok, vagy a ceruzafogás készsége kialakuljon.
  2. Vizsgáld meg a mozgáskoordinációját! Össze tudja-e hangolnia  szemét és a kezét? Tehát képes-e arra, hogy szemével folyamatosan kövesse mit csinál a keze?
  3. Nézd meg, mennyi ideig tart ki a figyelme! Ha könnyen elterelik más ingerek, akkor ezzel biztosan problémája van.
  4. Megfelelő-e az izomtónusa? Túl gyenge izomtónus esetén a gyermek keze erőtlen, nehéz a ceruzafogást huzamosabb ideig kivitelezni, valamint a papíron nem hagy elég erős nyomot a gyermek. Ha az izomtónusa túl feszes, akkor pedig görcsös lesz a ceruzafogás, a gyermek nem képes finom vonalak rajzolására, inkább vonalak húzására képes, melyben az egész karja, vállöve egyszerre mozog.
  5. Kialakult-e a dominanciája? Ha a dominanciafejlődés visszamaradt, akkor általában a finommotorika is gyengébb.

Ha a fentiek közül bármelyik fennáll, mindenképpen mozgásfejlesztés ajánlott, hogy a nagymozgásokból indulva haladjon a gyermek a finommozgások kialakulása felé. Soha nem elszigetelten kell a finommozgásokat ügyesíteni. Hiszen ha csak a rajzoltatást gyakoroltatnánk vele, akkor csak olyan dolgot csináltatunk a gyerekkel, ami nem megy neki. Ezzel pedig még jobban elvesszük a kedvét.

A finommozgások fejlesztésének első lépései nem a papír, és ceruza kézbevétele, hanem a lógás és a sok kitámasztás! Erre a célra használhattok egy labdát is, hiszen annak segítségével lazul a csukló, valamint erősödik a szem-kéz összehangolás, ami a rajzoláshoz is elengedhetetlen.

Plusz tippek a fejlesztésre:

  • Gyurmázás
  • Galacsin tépkedés
  • Origami
  • Gyöngyfűzés
  • Tésztagyúrás
  • Hógolyózás

 

Ha  Te is szeretnéd otthon fejleszteni gyermekedet, keresd fel videóinkat, hiszen minden csomagunk első része ingyenes!

Okostorna – Alapozó
Okostorna – Figyelem-, és egyensúlyfejlesztő program

Ha nem tudod, hogy milyen területen lenne érdemes fejleszteni a gyermeked, akkor pedig keresd fel mentor porgramunkat.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek