Így segítsd, ha nem megy a ceruzafogás

Fejlesztés

A gyermekek fejlődése során a ceruzafogásnak 6-7 éves kor körül kell kialakulnia, és stabilizálódnia. Az óvodás korban érdemes elkezdeni, azonban megléte nem feltétele az iskolába lépésnek. Nem szabad erőltetni, kikényszeríteni, mivel az ugyanannyira rosszat tesz, mintha egy helytelen fogás rögzülne. Gyakorolni is fontos, de meg kell találni ebben is az egészséges egyensúlyt. A gyermek vissza fog váltani fejletlenebb, bonyolult mozgásra alkalmatlan fogásokra, amíg kezei, ujjai nem elég erősek és mozgékonyak.

Milyen a helyes ceruzafogás, és hogyan alakul ki? Hogyan lehet kialakítani?

A legelterjedtebb a dinamikus háromujjas fogás. Ez az, amit az óvodákban, és iskolákban helyes ceruzafogás néven emlegetnek. Az emberek nagy többsége ezt használja, mert ez az egyik legkényelmesebb.

A ceruzafogásnál arra figyeljünk, hogy a ceruza stabilan alá legyen támasztva, apró bonyolult mozdulatok is leírhatók legyenek a ceruzával, illetve a kéz és az ujjak lazán, ne görcsösen álljanak a ceruzán. Ha ceruza megnyomja az ujjbegyet, és nyoma marad, vagy az ujjpercek beesnek, a fogás görcsös.

A helyes ceruzafogás kialakításánál a három tartóujjra szoktak koncentrálni a pedagógusok. Ajánlott inkább a helyes marokzárással kezdeni. Bizonytalan változó lesz a ceruza tartása a gyereknél mindaddig, amíg nem tud stabilan alátámasztani. Ezért fontos, hogy a ceruzafogás gyakorlása, kialakítása során adjunk apró két ujjal markolható tárgyat a rajzoló kézbe, vagy szerkeszthetünk ilyen eszközt, ami tapasztalataim szerint jobban segít, mint bármelyik ceruzafogó eszköz!

Nem ajánlott olyan ceruzafogót használni, ami berögzíti az ujjakat és kezet egyetlen pozícióba, és nem enged a gyermek számára az ujjai igazítására legalább egy kis helyet.  A rosszul megválasztott és erőltetett ceruzafogók rossz kéztartást eredményezhetnek.

Magasra emelt fogókéz, fárasztja a gyermeket

Ha a markolás megy, azonban a gyermek nem szívesen vált fogást (ahol már az ujjaival tartja) érdemes könnyítésként marok krétát adni neki. Ezek jó átmenetet képeznek arra, hogy az oldalról fogás helyett felülről nyúljon rá, megtartva a számára kényelmes markolást.

Az alábbi képen szereplő tárgyat, itt vásárolhatjátok meg!

Ha az ujjak továbbra is gyengén tartják a ceruzát, érdemesebb erősíteni a kezet, és inkább vastagítani a ceruzát. Ehhez jól tapadó, érdes felületű ceruza vastagítót ajánlunk, kiváltképp háromszög formájút!

Az alábbi képen szereplő tárgyat itt vásárolhatjátok meg!

A gyakorlás közben nem szabad elfelejtenünk, hogy ki is élvezzük a rajzolás örömét. Figyeljünk oda, hogy élvezetes maradjon ez a tevékenység, mivel így könnyebben jön el a siker is! Sokat segít, ha nem mindig csak vízszintes felületen rajzolunk, hanem döntött, illetve függőleges felületre helyezett lapon is gyakorlunk. Izgalmassá és változatossá teszi a rajzolást, és ügyesíti a csuklót és az ujjakat.

Jó rajzolgatást kívánunk!

Ha  Te is szeretnéd otthon fejleszteni gyermekedet, keresd fel videóinkat, hiszen minden csomagunk első része ingyenes!

Okostorna – Alapozó
Okostorna – Figyelem-, és egyensúlyfejlesztő program

Ha nem tudod, hogy milyen területen lenne érdemes fejleszteni a gyermeked, akkor pedig keresd fel mentor porgramunkat.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek