Íme 6 tipp, ami gyanakvásra adhat okot!

Fejlesztés

Igen, az szép és jó, ha mindenhol azt olvassuk, hogy figyeljünk oda a gyermekünkre, de nehéz úgy, ha nem tudjuk pontosan, hogy mit is kell néznünk. Az alábbiakban nézzünk néhány jelet, amely gyanakvásra adhat okot, és fokozottabb figyelmet igényel.

  1. Ha a csecsemő hanyatt fekvő helyzetében lábai nem felemelve hajlítva vannak, hanem oldalt elérik a talajt, „békatartásban” fekszik, akkor az izomgyengeség jele lehet, amennyiben lábait keresztezi „ollótartásban” akkor a fokozottabb izomtónus okának tisztázása válhat szükségessé.

  2. Ha korán, 1-2 hónapos korban megfordul vagy egyik oldalát kevesebbet használja, az is figyelmet igényelhet.

     

     

  3. Ha 3 hónapos korban a születéstől kezdve még mindig folyamatosan oldalra dől, 4–8 hónapos korban egyenetlenül támaszkodik, tárgy után csak egyik kezével nyúl, érdemes odafigyelni a másik oldal gyengeségének hátterére.

     

     

  4. Ha 4 hónapos korban ülés helyett rögtön állásba húzható, lehet fokozottabb izomtónus jele, ha 5 hónapos kor után még döntően kezét nézegeti, fontos lehet, mert szépen lassan el kell kezdenie kialakulni a külvilág felé irányuló figyelemnek.

     

     

  5. Ha a kúszás kimarad vagy a csecsemő inkább a fenekén csúszva szeret közlekedni, mindig vizsgálni kell az egyik oldal (bal és jobb) esetleges gyengeségét.

     

     

  6. Ha később főként W ülésben szeret lenni, illetve nyusziszökdécseléssel közlekedik, fennmaradóan nagylábujjon jár, akkor is vizsgálat lehet indokolt.

Ha tudomásunk van arról mik a normál mozgásfejlődés pontjai és mik azok amiket ettől eltérőnek látunk gyermekünknél, akkor észrevehetjük szülőként hogyan halad gyermekünk a fejlődés útján, illetve időben felismerhetünk olyan tüneteket, fejlődésbeli elmaradást vagy elakadást, amelyek megfelelő fejlesztéssel, kezeléssel megszüntethetők, illetve súlyosabbá válásuk megelőzhető.

Szükség esetén egy-egy pontosabb anyai megfigyelés vagy gyanú esetén is merjünk kérdezni – én magam azt gondolom, hogy szülői oldalról nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés van –, időben megkezdett terápiával nagyon sok funkció fejleszthető, akár a kóros működésekkel ellentétben, a mozgásfejlődés korai terápiával jó irányba terelhető.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy szükséges-e számotokra a fejlesztés, akkor keresd fel mentor programunkat, ahol egy tanácsadás keretein belül fejlesztőpedagógusunkkal átbeszélheted gyermeked mozgásfejlődését. Kattints a linkre, az oldal alján keresd meg a páciens elemzési lapot, töltsd le, küldd vissza és egyeztess egy időpontot.

 

Ha elakadsz, akkor kérj segítséget a smilingkids.fejelsztes@gmail.com e-mail címen, vagy a +36 30 619 4140 telefonszámon.

 

Figyelem! Minden fejlesztő csomagunk első része ingyenes, próbáljátok ki a videóval való otthoni fejlesztést most!

10 alkalmas “Okostorna” csomag – SmilingKids.hu
“OKOSTORNA” Figyelem-, és egyensúlyfejlesztő program – SmilingKids.hu
“OKOSTORNA” Labda, mint fejlesztő eszköz – SmilingKids.hu
“OKOSTORNA” Lufi, mint fejlesztő eszköz – SmilingKids.hu

Órákon belül elérhető a Komplex Iskolaelőkészítő csomagunk!

 

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek