Nyár utolsó napjai – Hozzuk vissza a lefekvés ritmusát!

Fejlesztés

Ahogy a meleg nyári napok hűs árnyékaiban élvezzük az utolsó szabadság perceit, hamarosan megint itt az iskola kezdetét jelző csengetés. A hosszú, játékkal és nevetéssel teli esték után nehéz lehet a családnak visszaállni a korábbi alvási rutinra. De ne aggódjatok! Összeszedtük a legjobb tippeket, hogy a váltás minél könnyebben menjen!

  1. Lassú átmenet: A gyerekek szervezetének időre van szüksége, hogy hozzászokjon az új ritmushoz. Kezdjük az átállást egy-két héttel az iskolakezdés előtt. Minden napra tervezzünk egy 15-20 perces korábbi lefekvést, így a folyamat, lépésről lépésre, stressz nélkül halad.
  2. Esti rutin kialakítása: Az ismétlődő esti szertartások megkönnyítik a gyermek számára a pihenésre való átállást. Ez lehet közös könyvolvasás, meditáció, vagy csak egy rövid esti séta a csillagok alatt. A lényeg, hogy egyfajta jelet adjunk a testnek: “Most közeledik az alvás ideje.”
  3. Optimális környezet teremtése: Gondoskodjunk róla, hogy a gyermek szobája sötét, hűvös és csendes legyen. Esetleg használjunk aromaterápiát, például levendula illóolajat, ami segít az ellazulásban.
  4. Beszélgetés és felkészülés: A gyerekek gyakran izgulnak az iskola miatt, legyen az akár, az új osztálytársak vagy tanárok miatti aggódás. Beszélgessünk velük erről, készítsük fel őket a változásokra, és hallgassuk meg az ő gondolataikat és érzéseiket.
  5. Pozitív megerősítés és motiváció: Minden sikerért jutalmazzuk meg gyermekünket. Lehet ez egy kedvenc reggeli, egy kis plusz mesélés, vagy egy kis matrica az “alvásnaplójába”. A pozitív visszajelzés erősíti az új szokás kialakulását.

Kedves Szülők, a nyári szünet utáni visszatérés mindig kihívásokkal teli, de az átállás nem kell, hogy nehéz legyen. Ezekkel a tippekkel reméljük, hogy könnyebbé válik a család számára az átmenet. Legyen az iskolakezdés harmonikus és kiegyensúlyozott!

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek