Az iskolai érettség kritériumai – Mozgáskoordináció, dominancia, figyelem

Fejlesztés

Mozgáskoordináció és dominancia

 

 Az iskolai érettség kritériumai közül ebben a blogbejegyzésben a mozgáskoordináció, végtagi dominancia, figyelem és koncentráció területeket vesszük górcső alá.

Érdekességek:

  • A mozgáskoordináció korai fejlődése fontos folyamat a gyermekek életében. Egy 2020-as tanulmány szerint a 3-6 éves kor közötti gyermekek mozgáskoordinációja szorosan összefügg kognitív képességeikkel, ami a tanulási folyamatokra is rendkívüli hatással van.
  • A kéz dominanciájával kapcsolatban pedig azt találták, hogy körülbelül 10-12%-a a gyerekeknek nem mutat egyértelmű dominanciát 3 éves korukig. Az óvodás kor végére azonban a legtöbb gyermek kifejleszti ezt a képességét, ami kritikus az írás és más finom motoros készségek szempontjából.

Hasznos tanácsok:

  • Játssz gyermekeddel olyan játékokat, amelyek fejlesztik a finommotorikát. Például:  építőjátékok, gyurmázás, rajzolás, festés.
  • Ügyelj arra, hogy mindkét kezét használja a játékok során, segítve ezzel a dominancia kialakulását.
  • A rendszeres testmozgás, tornaórák is hozzájárulnak a jobb mozgáskoordináció kialakulásához.

Figyelem és koncentráció

Érdekességek:

  • Tudtad, hogy a figyelem időtartama gyermekkorban gyorsan fejlődik, de a teljes érés csak 12 éves kor körül következik be? Ez azt jelenti, hogy az óvodáskorú gyermekek figyelme még igen változékony.
  • Egy kutatás szerint az óvodások képesek akár 15 perces folyamatos koncentrációra, amíg az iskolaérett korra ez az időtartam megduplázódik.

Hasznos tanácsok:

  • Biztosíts csendes, zavartalan környezetet a koncentrációt igénylő feladatokhoz.
  • Rövid, de rendszeres tevékenységek, mint például közös puzzle-rakás vagy memória játékok segíthetnek a koncentrációs készség fejlesztésében.
  • Fontos, hogy ne hosszabbítsuk meg túlzottan a figyelmet igénylő feladatokat, a gyermek életkorának és fejlődési szintjének megfelelő időtartamot szabjunk meg.

Ezek a tevékenységek nemcsak az iskolára való felkészülést segítik elő, de a gyermek általános fejlődését, önbizalmának és kognitív képességeinek növekedését is támogatják. Emellett ne feledd, hogy a játék és a tanulás összekapcsolása különösen ebben az életkorban kulcsfontosságú, hogy a gyermek számára a tanulás örömforrás legyen, nem pedig kötelesség.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek