A hinta maga a játékos fejlesztés

Fejlesztés

Ez a mindenki által jól ismert, egyszerű játékszer alapvető fontosságú az egyensúlyérzék, az ülés, a táplálkozás, de még a későbbi tanulás szempontjából is.

A ringatózás nyugtató hatással bír, segít megnyugodni a gyerekeknek. Ez a ritmikus mozgás segít nekik a szorongások, feszültségek leküzdésében, hiszen az anyukája pocakjában töltött biztonságos hónapokra emlékezteti. Érdekes, hogy ez a nyugtató hatás felnőtt korra sem múlik el, ezért szeretünk mi felnőttek is minden életkorban függőágyban, hintaágyban lazítani egy hosszú nap végén. Vagy esetleg hintaszékben olvasgatni nyugdíjasként.

Segít az egyensúlyozásban, fejleszti a finommotorikát és ülni tanít. Ezáltal a teljes test koordinációját igényli és erősíti az izmokat. A gyógytornászok gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy az ülni tanuló babának nagyon sokat segíthetünk, ha napi 5-7 percre beültetjük a hintába őket, természetesen felügyelettel.

Az ülés kialakulásához az agyi egyensúlyközpont fejlettsége szükséges. Ez a fejlődés a születéstől kezdve tart, apró, mindennapi dolgokkal járulunk hozzá. Csak hogy néhány példát említsek, ilyen a karban vagy bölcsőben ringatás, a kendős vagy a csatos hordozás is.

Meglepő de a hintázás előnyei között említhetjük, hogy felkészít a hozzátáplálásra is. Említettem, hogy a hintázás stimulálja az agyi egyensúlyközpontot, motiválja a gyermeket, hogy kialakuljon a tartása. Ez pedig elengedhetetlen feltétele a hozzátáplálás megkezdésének, hiszen az étkezés idejére az etetőszékben is meg kell tudnia tartani magát a babának.

De a sornak még nincs vége.

Hatása van a tanulási képességekre is. Kutatások igazolják, hogy akik csecsemőként és kisgyerekként sokat hintáznak, hamarabb tanulnak meg írni és olvasni. Írásnál és rajzolásnál könnyebben tartják a sort, ritkábban cserélik fel a hasonló betűket, pl. a b-t a d-vel.

A hintázás előnyei közé sorolható tehát az, hogy erősíti a két agyfélteke közti kapcsolatot, serkenti a gondolkodási és koncentrációs képességet.

Ha  Te is szeretnéd otthon fejleszteni gyermekedet, keresd fel videóinkat, hiszen minden csomagunk első része ingyenes!

Okostorna – Alapozó
Okostorna – Figyelem-, és egyensúlyfejlesztő program

Ha nem tudod, hogy milyen területen lenne érdemes fejleszteni a gyermeked, akkor pedig keresd fel mentor porgramunkat.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek