Így készíts készségfejlesztő gyurmát otthon!

Készítsd magad

Így készíts otthon készségfejlesztő gyurmát…

 A gyurmázást a legtöbb gyermek imádja, hiszen egy szivárvány színeiben pompázó rugalmas anyagból, saját kezük segítségével valósíthatják meg képzeletük szüleményét. De nem csak az alkotás öröme miatt érdemes leülni otthon is játszani ezzel a masszával, ugyanis megannyi olyan fejlődési területet stimulál egyszerre ez a tevékenység, amelyek hatással lesznek a gyermek készségeire óvodáskor után is. Legújabb blogbejegyzésünkben minden információt összegyűjtöttünk a gyurmázásról és a pozitív hatásairól, valamint egy tuti otthon elkészíthető gyurma receptet is megosztunk veletek.

 Van-e korhatára a gyurmázásnak?

 Alkotni, gyömöszölni, gyúrni, kikapcsolódni mindenki szeret korosztálytól függetlenül. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy az egészen kicsik, mindent a szájukba vesznek, így ismerkednek a dolgokkal. Az alapján kezdik osztályozni a tárgyakat, hogy ehető, vagy nem ehető. Így érdemes megvárni, míg a gyerkőc betölti a 1,5-2 éves kort, amikor már meg tudjuk beszélni velük, hogy a gyurma nem az ő pocakjába való. Felső korhatára azonban nincsen ennek a tevékenységnek, hiszen vannak olyan felnőttek is, akik pénzkeresés céljából gyártanak gyurmából különböző dísztermékeket.

 Milyen hozadéka van, ha rendszeresen gyurmázunk a gyerkőccel?

 Kevés olyan kézműves tevékenység van, amely ilyen jól illeszkedik a gyermek aktuális fejlettségi szintjéhez. Teljesen mást fog a gyurmával kezdeni egy kétéves és egy nyolcéves is.

A gyerekek kisebb életkorban csak tépkedik a gyurmát, azonban ez sem egy céltalan tevékenység! Ez a mozdulat a szem-kéz koordinációra van hatással, a szem és a kéz összetett mozgását segíti.

 „A gyurmázás segít előkészíteni a kezet az iskolára! „

 

 Rendszeres gyurmázás jó hatással lehet gyermekünk kézügyességére is, amely ezáltal finomodik, ügyesedik. A nagy és erőteljes mozdulatokat idővel apró mozdulatok váltják fel, amit finommotorikának nevezünk. A finommotorika olyan fejlesztési terület az iskola előtt, amely általános probléma a mai gyermekeknél. A gyurma gyúrása, valamint a készített figurák részletes kidolgozása segíti a fejlesztését.

„A gyurmázás fejlesztő hatással van a képzeletre.”

 

 A gyermek maga találja ki, hogy mit fog készíteni, alkotni. Ez olyan, mint amikor mesét olvasunk tévénézés helyett a gyermeknek. Nincs megszabott forma előtte, hogy mit kell alkotnia. A kreativitásának csak a saját képzelőereje szab határt. Alkotásaiból jelenlegi érzelmi állapotába is betekintést nyerhetünk.

 

„Az önkéntelen figyelemre és a memóriára is hatást gyakorol ez a tevékenység.”

 A gyermek által megálmodott figura megformázása aktív figyelmet igényel, ráadásul az elkészített alkotásra vissza is emlékeznek. A gyermek fegyelmet is tanul azáltal, hogy elkezd egy folyamatot és véghez is viszi. Látni fogja, hogy kitartással egy kis gombócból egy állatot – csigát, nyuszit, medvét – is készíthet.

„Megtanítja a térbeli formákat a gyermeknek.”

Gyurmázás közben térbeli, 3D-s formákat alkotunk. Megismerkedhetnek a gömbbel, kockával, hengerrel, mint forma. Emellett pedig a massza segítségével könnyedén érzékeltethetjük a gyermekkel az alábbi fogalmakat: kicsi-nagy, alacsony-magas, széles-keskeny.

 „A gyurmázás oldja a szorongást!”

Ezen területek mellett, szorongásoldó hatása is van; a gyurma nyomkodása közben az idegrendszert is hatás éri, amely által csökken a felgyülemlett szorongás gyermekünkben.

 

Így készítsünk gyurmát házilag! 

A házilag készített gyurmák a legalkalmasabbak a gyurmázáshoz, elkészítésük nem igényel sok időt és jól tárolva hetekig is elállnak. Hoztunk egy bevált receptet, amelyet bárki elkészíthet otthon és persze fel is használhatja a közös kézműveskedésre. Mi is mindkét magánóvodánkban ezt használjuk.

 

Hozzávalók

 25 dkg liszt

2 evőkanál só

2 evőkanál olaj

1 kk. citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)

3 dl víz

 

Elkészítés

Jól kikeverve, addig főzzük, míg szilárd állaga nem lesz. Állandó kevergetés közben, ragacsosodni kezd, majd addig főzzük, míg nehezen keverhetővé nem válik, és az egész massza a fakanálon marad egyben. 

 Színezése egyszerű; kihűlt állapotban bármilyen ételfestékkel csak össze kell keverni. Hónapokig eláll nejlon zacskóban. Ha szeretnénk még biztonságosabbá tenni – ha véletlen megkóstolná a gyerek –  akkor az alábbi színezőanyagokat használjuk: barna – kakaópor, sárga – kurkuma, narancssárga – pirospaprika, zöld – mandulaörlemény, fekete – aktív szénpor.

Az iskolai érettség kritériumai – Önálló gondolkodás, problémamegoldás

Az iskolakezdés izgalmas időszak, és egyben komoly mérföldkő is a gyermekünk fejlődésében. Az iskolai érettség részeként azonban nemcsak a betűk és számok elsajátítása a fontos, hanem az önálló gondolkodás és problémamegoldó képesség is. Az iskolai érettség...

Az iskolai érettség kritériumai-Kommunikáció, kapcsolatteremtés

Ahogy gyermekeink nőnek és fejlődnek, egyik legizgalmasabb pillanat az iskolakezdés. Az iskolába készülés időszaka azonban nem csak a gyerekeink számára kihívásokkal teli, hanem nekünk, szülőknek is rengeteg információval és felelősséggel jár. Az alábbiakban olyan...

Az iskolai érettség kritériumai – Mozgáskoordináció, dominancia, figyelem

Mozgáskoordináció és dominancia    Az iskolai érettség kritériumai közül ebben a blogbejegyzésben a mozgáskoordináció, végtagi dominancia, figyelem és koncentráció területeket vesszük górcső alá. Érdekességek: A mozgáskoordináció korai fejlődése fontos folyamat a...

Az iskolai érettség kritériumai – Alkalmazkodás, tájékozódás, kitartás

Az iskolai érettség kritériumai című sorozatunk folytatásában olvashatsz néhány szintén fontos, és az iskolai felkészültséghez nélkülözhetetlen képességről és készségről. Szabályokhoz való alkalmazkodás Az iskolában betartandó szabályokhoz való alkalmazkodás...

Az iskolai érettség kritériumai – Testi fejlődés, érdeklődés, önállóság

Testi fejlődés és változások  Gyermeked testi fejlődése az iskolaérettség szempontjából rendkívül fontos. Ebben az időszakban láthatod, ahogy a kis pocakos óvodásból egy fiatal iskolás válik. A gyermek testalkata megváltozik, és ezek a változások hozzátartoznak az...

Az iskolai érettség kritériumai – Mit jelent az iskolaérettség?

Az iskolába való készülődés időszaka mindig izgalmas, és sok szülőben felmerül a kérdés: Vajon készen áll-e a gyermekem az iskolai életre? Az iskolaérettség fogalma sokszor elhangzik, de mit takar valójában? Ebben a blogban mélyebben kifejtjük az iskolaérettség...

Okos kérdések, nagy fejlődés – Készítsük fel gyermekünket az iskolára

Az óvodás évek tele vannak kíváncsisággal és felfedezéssel. De mi van akkor, amikor gyermekünk megkezdi az iskolát? Az iskolai évek során az egyik legfontosabb készség, amit fejleszthetünk gyermekünkben, az a kérdések feltevése és segítségkérés művészete. De miért is...

Nyár utolsó napjai – Hozzuk vissza a lefekvés ritmusát!

Ahogy a meleg nyári napok hűs árnyékaiban élvezzük az utolsó szabadság perceit, hamarosan megint itt az iskola kezdetét jelző csengetés. A hosszú, játékkal és nevetéssel teli esték után nehéz lehet a családnak visszaállni a korábbi alvási rutinra. De ne aggódjatok!...

Türelem fejlesztése játékosan – 5 Varázslatos módszer kisgyerekeknek

Szülőnek lenni izgalmas és kihívásokkal teli utazás, és egyik meghatározó állomása az, amikor gyermekünknek el kell sajátítania a türelem művészetét. Olykor talán úgy érezzük, mintha a világ leghosszabb várólistáján állnánk, amikor apróságaink türelmetlenül topognak...

Önállóvá válás a nagy napon – Mit érdemes megtanítani a gyerekeknek az iskolakezdés előtt?

Már csak néhány nap, és gyermeked iskolai élete elkezdődik - izgalmas, ugye? De felkészültél már rá? És a gyermeked? Ebben a bejegyzésben olyan egyszerű, mégis lényeges dolgokat osztok meg veled, amelyeket érdemes megtanítanod a gyermekednek az iskolakezdés előtt....

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.