Önállóvá válás a nagy napon – Mit érdemes megtanítani a gyerekeknek az iskolakezdés előtt?

Fejlesztés

Már csak néhány nap, és gyermeked iskolai élete elkezdődik – izgalmas, ugye? De felkészültél már rá? És a gyermeked? Ebben a bejegyzésben olyan egyszerű, mégis lényeges dolgokat osztok meg veled, amelyeket érdemes megtanítanod a gyermekednek az iskolakezdés előtt. Ezek a tippek nagymértékben megkönnyítik gyermeked számára az iskolakezdést, és segítik őt az önállóvá válás útján.

  1. Az önállóság művészete

Azzal, hogy megtanulja ezeket a készségeket, gyermeked képes lesz önállóan megoldani mindennapi feladatait az iskolában, és így kevesebb ideje és energiája megy majd el a segítségkérésre vagy a várakozásra.

  • Cipőfűző kötés és gyors cipőváltás: A cipőfűző kötés olyan alapkészség, amit minden gyermeknek ismernie kell. Kezdetben nehezen megy, de a gyakorlás gyorsan meghozza az eredményt. Egy jó módszer lehet, ha különböző cipőket helyezel ki a szoba különböző pontjaira, majd versenyeztek, hogy ki tudja a leggyorsabban fel- és levenni őket. Játékos, és a gyerekek szeretik a versenyzést!
  • Gombolás és zippzár használat: A gombolás és a zippzárral való bánásmód is fontos képesség, amit jó, ha gyermeked magabiztosan alkalmaz. Játsszatok öltözködős játékokat, ahol gyakorolhatja ezeket.
  • Ruhahajtogatás és vállfahasználat: A ruhahajtogatás és a vállfára való ruhafelakasztás olyan készség, amit érdemes megtanítani a gyermekednek. Az iskolában szüksége lesz rá, hogy rendben tartsa saját dolgait.
  1. Iskolatáska és tolltartó rendszerezése

A megfelelő rendszerezés segít a gyermekednek, hogy gyorsabban és könnyebben megtalálja a szükséges dolgait.

  • Táska és tolltartó ki-bepakolás: Egy jól rendszerezett táska és tolltartó segíti a tanulást. Segíts neki elsajátítani, hogyan pakolja be és szedje ki dolgait a táskából és a tolltartóból.
  • Ceruzahegyezés, radírhasználat, helyes ceruzafogás: Az iskola az íróeszközök világa. Megtanítani, hogyan használja a ceruzát, radírt, és hegyezőt, illetve hogyan fogja helyesen a ceruzát, nélkülözhetetlen.
  1. Személyi higiénia: az egészség alapkövei

A megfelelő higiénia nem csak a gyermeked egészségét védi, hanem a környezetét is.

  • Mosdó és WC használat: A WC használata, szappanadagolás, törölközés alapvető higiéniai szokások, amiket gyermekednek tudnia kell.
  • Késsel-villával enni: Az iskolai ebédnél és otthon is fontos, hogy gyermeked képes legyen biztonságosan használni a kést, villát és a kanalat.
  • Helyes orrfújás: A helyes orrfújás nem csak a saját egészségét védi, hanem a közösségét is. Tanítsd meg a gyermekednek, hogyan fújja helyesen az orrát, és hogy miért fontos ez.

A fentiek elsajátítása nagyban segíti gyermeked iskolai életét és hozzájárul az önállóság kialakulásához. Az önállóság pedig nem csak az iskolában, de az élet többi területén is nagyban hozzájárul a sikerhez. De emlékezz, az a legfontosabb, hogy türelmes és szeretetteljes maradj a tanulás során. Az önállóság kialakítása nem egyik napról a másikra történik, idő és türelem kell hozzá. De hidd el, megéri!

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek