Az iskolai érettség kritériumai – Testi fejlődés, érdeklődés, önállóság

Fejlesztés

  1. Testi fejlődés és változások

 Gyermeked testi fejlődése az iskolaérettség szempontjából rendkívül fontos. Ebben az időszakban láthatod, ahogy a kis pocakos óvodásból egy fiatal iskolás válik. A gyermek testalkata megváltozik, és ezek a változások hozzátartoznak az iskolai érettséghez. Az apró csemetéből kinő egy olyan kisdiák, aki készen áll az iskolai kihívásokra.

Tudtad például, hogy…

A kéztőcsontok különleges szerepet játszanak az iskolai érettségben. Érdekes tény, hogy a kéztőcsontok olyan gyorsan nőnek, hogy egy év alatt akár 1-2 millimétert is megnőhetnek. Ez az óriási növekedési ütem segíti a gyermeket az írás és rajzolás finom mozgásainak megtanulásában.

És, hogy…

A fogváltás is fontos mérföldkő az iskolaérettség felé vezető úton. Általánosan elterjedt tény, hogy a gyerekeknek két fogváltási időszakuk van. Az első a 6-7 éves korban kezdődik. Ebben az időszakban a szájüreg is megnő, hogy helyet adjon az új fogaknak, ami hozzájárul a gyermek beszédfejlődéséhez is.

Ebben az időszakban észreveheted, hogy a karok és lábak hosszabbak lesznek. Ezeken a testi változásokon keresztül a gyermek teste is felkészül az iskolai életre.

 

  1. Érdeklődés az iskolai témák iránt

Egyre gyakrabban tapasztalhatod, hogy gyermeked érdeklődése felébred az iskolai témák iránt. Kíváncsisággal figyeli a betűket, a számokat és a tanulás világát. A “Miért?” kérdések sorozata váltja fel a mindennapi pelenkacserék és etetések rutinját.

Tudtad például, hogy…

Az iskolaérettséghez vezető úton a tanulás és a játék egyensúlya kiemelkedően fontos. Érdekes tény, hogy a gyermek tanulása elsősorban játékos módon történik. A játék során fejleszti az alapvető kognitív készségeit, mint például a problémamegoldást és a kreativitást, amelyek elengedhetetlenek az iskolai sikerhez.

És, hogy…

A mesék gazdagítják a gyermek szókincsét és segítenek neki megtanulni új szavakat és kifejezéseket. A különböző karakterek és helyszínek bemutatása révén a gyermek megismerhet különböző nyelvi struktúrákat is. A mesékben szereplő izgalmas történetek és karakterek ösztönzik a gyermek képzelőerejét. A gyermek saját elképzeléseket és fantáziavilágot hozhat létre, miközben a mesét hallgatja, vagy ő maga mesél.

 

  1. Önállóság és felelősségvállalás

Az iskolai életben az önállóság és felelősségvállalás kulcsszerepet játszanak. A gyermeknek az iskolakezdésre már képesnek kell lennie bizonyos dolgok önálló elvégzésére. Ilyen lehet az öltözködés, tisztálkodás és az étkezés. Amikor látod, hogy a kis kezek már magabiztosak a zoknival, és a mosdóban sem kell minden mozdulatot megmutatni, akkor tudhatod, hogy gyermeked az önállóság útján halad.

A felelősségvállalás is fontos szempont. Gyermekednek az iskolai környezetben is tudnia kell, hogy bizonyos szabályok és elvárások ott is vannak.

Tudtad például, hogy…

Amikor egy kisgyermek először saját maga próbálja bekötni a cipőjét, az egy hatalmas mérföldkő az önállóság útján. Az apró ujjaknak és kézmozgásnak nagyon precíznek kell lennie ehhez a feladathoz, és a gyermek kitartása hozzájárul az önállóság kialakításához.

És, hogy…

Az öltözködés, az asztalterítés és a játékok, saját dolgok elrendezése mind fejleszti a felelősségvállalást és az önállóságot.

 

Ezek az apró, de annál fontosabb szempontok, változások segítenek a szülőknek jobban megérteni, mi szükséges az iskolaérettséghez. Az iskolai érettség egy életre szóló kaland kezdetét jelenti, és minden egyes lépés a fejlődés útján segít gyermekednek az iskolai sikeresség elérésében.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek