Az iskolai érettség kritériumai – Alkalmazkodás, tájékozódás, kitartás

Fejlesztés

Az iskolai érettség kritériumai című sorozatunk folytatásában olvashatsz néhány szintén fontos, és az iskolai felkészültséghez nélkülözhetetlen képességről és készségről.

Szabályokhoz való alkalmazkodás

Az iskolában betartandó szabályokhoz való alkalmazkodás kulcsfontosságú. A gyermeknek meg kell értenie és követnie ezeket a szabályokat, valamint együtt kell működnie a tanítóval és a többi diákkal.

Érdekesség:

Egy kutatás szerint a gyerekek általában 3-4 éves korukban kezdik megérteni a társadalmi normákat és szabályokat. Ez az időszak kritikus a szabályokhoz való alkalmazkodás fejlesztése szempontjából.

Tipp:

Játsszatok olyan társasjátékokat, amelyek szabályokat tartalmaznak. Ez segíthet a gyermeknek megtanulni a játékszabályok betartását és az esetleges veszteséget is kezelni.

Testrészek ismerete és tájékozódás

A gyermeknek ismernie kell az összes testrészét és azok jobb és bal oldali viszonylatát és képesnek kell lennie a térben (pl. alatta, mögötte, felette, stb.) és időben (évszakok, napszakok, napok, stb.) való tájékozódásra.

Érdekesség:

Egy kutatás szerint a legtöbb gyermek már óvodás korára megtanulja az alapvető testrészek nevét, de a test dominanciájának kialakulása sokszor csak később következik be.

Tipp:

Használjatok térbeli játékokat és feladatokat, például építsenek tornyokat különböző irányban lévő kockákból, vagy keressetek meg bizonyos tárgyakat a lakásban, miközben irányokat használtok.

Feladattudat és kitartás

Az iskolai munkában a gyermeknek feladattudattal kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie kitartani a feladat végéig. A gyermeknek emellett kudarctűrőnek is kell lennie, és képesnek kell lennie a hibák javítására.

Érdekesség:

Azok a gyerekek, akik megtanulnak kitartani és megoldani a felmerülő problémákat, később gyakran magasabb szintű iskolai teljesítményt érnek el.

Tipp:

Hozzatok létre otthoni feladatokat, ahol a gyermeknek lehetősége van tervezni, végrehajtani és befejezni egy feladatot, természetesen mindezt játékos formában. Például építsetek építőkockából, vagy legóból meghatározott idő alatt magas épületeket, tornyokat.

Dicsérd meg az erőfeszítéseit és bátorítsd a kitartásban. Ez a játék nemcsak segít fejleszteni a feladattudatot és a kitartást, hanem szórakoztató és interaktív is. A gyermeked megtapasztalja, hogy a kitartás és az erőfeszítés eredményekhez vezethet, ami fontos készség az iskolai munka során.

Ne feledkezz meg arról, hogy minden gyermek egyedi, és az iskolaérettségüket különböző időpontokban érhetik el. Az iskolaérettség alapos értékelésével segíthetsz a gyermekednek a sikeres iskolakezdésben.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek