Az iskolai érettség kritériumai-Kommunikáció, kapcsolatteremtés

Fejlesztés

Ahogy gyermekeink nőnek és fejlődnek, egyik legizgalmasabb pillanat az iskolakezdés. Az iskolába készülés időszaka azonban nem csak a gyerekeink számára kihívásokkal teli, hanem nekünk, szülőknek is rengeteg információval és felelősséggel jár. Az alábbiakban olyan fontos szempontokról beszélünk, amelyekre érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy gyermekeink iskolaéretten lépjenek az iskolapadba.

Beszéd és kommunikáció:

Az iskolaérett gyermeknek jól kell tudnia kifejezni gondolatait megfelelő beszéddel és hangképzéssel. A beszéd és kommunikációs készségek kulcsfontosságúak az iskolai sikerhez. Íme, néhány érdekesség és statisztika ezzel kapcsolatban:

  • Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a gyermekek 90%-a már óvodáskor előtt megtanulja a saját nevét elmondani.
  • A jó beszédkészségekkel rendelkező gyerekek általában könnyebben boldogulnak az iskolában.
  • A beszédkészségek fejlesztésében az olvasókönyvek hangos olvasása és a beszélgetés a gyermekkel kulcsszerepet játszik.

Mit tehetünk?

  • Mindennapi beszélgetéseink során adjunk időt gyermekünknek a válaszadásra, és bátorítsuk őket gondolataik megfogalmazására.
  • Olvassunk rendszeresen gyermekünkkel, és beszélgessünk az olvasottakról.
  • Ha gyanítunk beszédproblémát, kérjük ki szakember véleményét.

Szociális készségek és kapcsolatteremtés:

Az iskolaérett gyermeknek bizonyos szociális készségekkel is rendelkeznie kell. Ezek segítenek neki sikeresen beilleszkedni az iskolai közösségbe. Néhány meglepő adat és fontos szempont:

  • A közösségben való sikeres működéshez szükséges a jó kapcsolatteremtési képesség.
  • A konfliktuskezelés és az empátia fejlesztése segít a konfliktusok hatékony kezelésében.
  • A gyermekeknek általában könnyebb megbarátkozniuk, ha előzetesen megtanulnak együttműködni és megértik egymás érzéseit.

Mit tehetünk?

  • Játsszunk olyan szerepjátékokat, amelyek segítik gyermekünket a konfliktuskezelésben és az empátia fejlesztésében.
  • Bátorítsuk a gyerekeket a csoportos tevékenységekben való részvételre, például sport vagy művészeti foglalkozásokon.
  • Beszélgessünk gyermekünkkel az érzésekről és azok kifejezéséről.

Az iskolakezdés izgalmas korszak mind a gyermek, mind a szülő számára. Az előzetes felkészülés segíthet abban, hogy gyermekeink önbizalommal és sikeresen induljanak neki az iskolai pályafutásnak.

Hiszünk abban, hogy a szeretetteljes és nyugodt környezetben felnövő gyermekek nem csak most, hanem felnőttként is boldogok és sikeresek lesznek.

Smiling Kids azért különleges, mert nálunk családias körben, online is elérhetőek azok a fejlesztési módszerek, tananyagok, mozgásformák, eszközök, amik az otthoni környezetben lévő fejlődést tudják támogatni. A Smiling Kids segítségével lehetőséged nyílik arra, hogy még több minőségi időt tölts együtt gyermekeddel. Nem utolsó sorban pedig senki nem ismeri úgy a gyermekedet, mint Te saját magad, így a kellemeset a hasznossal össze tudod párosítani.

Ezek is érdekelhetnek